Jag tänkte köra en liten inläggsserie med tips på var du kan hitta inspiration till virkning. Vi börjar från grunden med tips till dig som vill lära dig virka men inte riktigt har kommit igång. Alla har vi varit nybörjare, så även jag. Min virkresa började med en önskan om att äga en filt av mormorsrutor. När jag inte hittade någon att köpa så blev alternativet att göra en själv.

Jag spenderade många timmar framför Youtube med virknålen i ena handen. Det här är resultatet av min första virkning. ↓ Inte så stor men jag är nöjd att jag fick ihop den överhuvudtaget.

virka nybörjare

Alla är vi olika och lär oss på olika sätt men mitt tips är att sätta ett enkelt mål på ditt första projekt. En disktrasa eller en enkel grytlapp. Om man börjar med ett för stort projekt är risken att man tappar lusten och ger upp. Att virka tar tid!

virka sjal

Hitta en virknål, välj ett garn som passar storleken på virknålen (eller tvärt om, välj ett garn och hitta en virknål som passar garnet). Bomullsgarn är lämpligt till din första disktrasa, efter hand kan du börja laborera med andra garner som bambu och lin.

virka nybörjare

Börja med att träna på grundmaskorna; luftmaskor (lm) och fasta maskor (fm). Med enbart luftmaskor och fasta maskor kan du göra din första disktrasa.

Här nedan följer några användbara tips i ämnet virka nybörjare.

Youtube

Jag har letat fram ett pedagogiskt klipp på Youtube som du kanske kan använda som hjälp när du börjar:

Böcker

Virka: Steg för steg är en av de böcker jag hade stor hjälp av när jag började virka. Och på biblioteket finns det hur mycket böcker som helst att inspireras av. Författarna Susanna Zacke & Sania Hedengren har gjort några virkböcker med enkla och pedagogiska mönster.

I nästa inlägg i den här inläggsserien går jag in på var man kan hitta inspiration till virkningen.

Spara

Spara

3 Comments

 1. Maria 12 februari, 2020 at 8:13 e m

  Hej! Vilken superfin mormorsrutefilt! Är nybörjare men blev så sugen på att försöka göra en liknande. Får jag fråga, vad använde du för tjocklek på garnet och stl på virknål? Mvh Maria

  Reply
   1. Maria 28 februari, 2020 at 10:30 e m

    Toppen, tack så jättemycket!:)

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.