Äntligen har jag fått tummen ur och testat göra braständare av ett gäng tallkottar. Ett lite kladdigt gör-det-själv-projekt men ack så användbart för den som tänder brasor, grillar eller andra eldar. Jag hade ett gäng sparade stearinljusstumpar i mina gömmor och eventuellt alldeles för många tallkottar….

Tallkottar braständare
Ljusstumpar tändkottar

Börja med att smälta stearinet i ett vattenbad. Jag satte mina ljusstumpar i en konservburk i vattenkastrullen. När stearinet har smält ska kottarna doppas. Smidigt att ha ett bakplåtspapper att lägga kottarna på när stearinet ska stelna. Doppa kotten i stearinet och låt överflödet rinna av innan du lägger kotten på bakplåtspappret. När stearinet har stelnat kan du doppa kotten en gång till. Jag doppade mina kottar två varv, det räckte alldeles utmärkt!

DIY tändkottar
Braständare

Efter att jag doppat alldeles för många kottar i stearin så var jag såklart tvungen att testa om kottarna fungerade som braständare. Hade ju varit liiite onödigt att göra så många om det inte hade funkat! Men som tur var så fungerade det alldeles utmärkt och kotten brann som bara den (även om den knappt syns på bilden nedan).

Braständare tändkotte

Jag älskar den här typen av återbruk, när skräp som ljusstumpar kommer till användning i ny form! Har du testat göra dina egna braständare?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.