Den fick arbetsnamnet guldchipslampan. En lampa gjord av toarullar. Ibland undrar jag själv hur jag får mina idéer. Men så här gick det i alla fall till när jag skapade guldchipslampan. Längst ned i inlägget finns en länk till en youtubevideo över arbetsgången.

Lampa av toalettrullar

Först behöver man en hel del toalettrullar, och eftersom att jag sparat en tid så fanns det toarullar i överflöd! Det funkar säkert att göra den här sortens lampa i andra material också men den här gången använder vi toarullarna.

toarullar

Jag använder mig av en pappersstans för att få ut cirklar ur toarullen. Det går förmodligen att rita cirklarna från en mall och klippa ur dem för hand också. Valfri färg att måla dina cirklar i. Jag råkade ha kvar en flaska guldfärg från något som är köpt på Ikeas barnavdelning för väldigt länge sedan. Den visade sig passa alldeles utmärkt! En synål för att göra hål i cirklarna och tråd för att få ihop dem. Jag använder fiskelina, för att jag vill att tråden ska synas så lite som möjligt. Sedan behövs en lampsladd med lamphållare och en cirkelformad stomme.

Fiskelina till pyssel

Jag testade att göra hål med håltång också men tyckte att hålen jag gjorde med en synål blev bättre så därför använde jag inte håltången.

Okej då kör vi, börja med att göra en hel drös med cirklar ur toarullar, stansa eller klipp eller gör på något annat sätt. Sedan ska de målas, på båda sidor. Det blir en del målande… och efter målningen så ska dina toarullechips torka. Sen är det dags för att göra hål i chipsen. Ett i övre delen och ett i den undre delen. Genom hålen trär du sedan din tråd. Beroende på hur stor lampa du väljer att göra så får du anpassa antalet chips på varje tråd. Jag har sju chips per tråd och totalt nio(?) trådar.

Guldchips

Sen är det dags att fästa trådarna i den cirkelformade stommen. Jag knöt fast lampsladden med en bit av tråden från varje rad med cirklar för att få lampan i mitten av cirkeln. (Dålig beskrivning, jag vet). Lite småpilligt att få allt på plats, en fördel om du kan hänga upp lampsladden så som jag gjort på bilden nedan, för att kunna arbeta med lampan hängande.

DIY Lampa

Sedan kan du i efterhand justera guldchipsen på tråden för att få dem i den höjd du vill ha. Nu har du bara slutklämmen kvar, nämligen att hänga upp din nya lampa på valfri plats! Min lampa hänger just nu i renhornet i köket, i väntan på att julsakerna ska plockas bort från fönstret där dess slutliga plats kommer att bli!

DIY toarullar

Jag har som sagt filmat när jag knåpade ihop lampan. Och just film finns det en hel drös med förbättringspotential i hos mig inser jag. Men man måste ju börja någonstans och alla är vi nybörjare i början! Här nedan har ni filmen med guldchipslampan. Kanske är det här början till en mer aktiv youtubekanal?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.