Minns ni att jag klippt sönder ett påslakan i flanell? Jag har hintat lite här om vad det skulle bli, men de flesta hade kanske redan räknat ut vad jag tänkt med alla ”mattrasorna”.

Nu har jag i alla fall äntligen virkat färdigt min trasmatta. Det tog sin lilla tid. Mest för att jag inte alls haft någon lust att virka men också för att jag titt som tätt måste ta några dagars paus från virkandet eftersom att jag får världens skavsår på det högra långfingret av virknålen.

virkad matta

Till den här mattan har jag använt ett påslakan. Jag klippte påslakanet i ca 1,5 cm breda remsor (mer om hur jag klipper kan ni läsa här ) och virkat fasta maskor hela vägen med virknål 8. Jag har inte virkat utifrån något mönster utan ökat antalet maskor med jämna mellanrum.

virkad matta

Mattan mäter  58 cm i omkrets och nu funderar jag på vart den ska få ta plats. Det lutar åt att det blir en badrumsmatta. Hade den varit lite större hade jag använt den i hallen.

Jag är i alla fall grymt lättad över att det är projektet äntligen är över. Att virka med mattrasor är ganska tungt och förutom skavsåret på långfingret så får jag ont i händerna av den här typen av virkning. Om jag någon gång ska göra en virkad matta igen lär jag inte använda mattrasor i alla fall (hoppas jag).

virkad matta

Mammas hund Sally som är hos oss i helgen tycker att det är jättekul att vara i vägen ↑ när jag försöker fota! Eller så tycker hon bara att jag ska ge henne lite uppmärksamhet kanske…

6 Comments

 1. Jeanette 21 november, 2017 at 11:00 f m

  Trots att det var jobbigt att skapa den så blev den ju väldigt fin tycker jag!

  Reply
 2. Lone 21 maj, 2018 at 5:59 f m

  Jättefin. Själv nöjde jag mig med ett par grytunderlägg av mammas 70-talspåslakan i rosa och brunt. Mycket användbara 😊

  Reply
  1. Diagnos:Kreativ 21 maj, 2018 at 5:47 e m

   Åhh, det låter som att du har ett par snupersnygga grytunderlägg!!

   Reply
 3. Anna-Karin Nilsson 31 januari, 2019 at 11:07 f m

  Jag har virkat en matta av påslakanstrasor. Den är ca en meter i diameter och blev mycket fin. Jag följde ett mönster i Land och där stod bl a att man inte skulle hålla i virknålen på vanligt sätt som när man gör grytlappar t ex. Man skulle hålla med hela handen om skaftet på nålen – så som man greppar skaftet på en hårborste. Jag fick inte ont i händerna när jag höll på det sättet.

  Reply
  1. Diagnos:Kreativ 31 januari, 2019 at 8:36 e m

   Tack för tipset Anna-Karin! Jag ska testa nästa gång jag virkar något tungt och stort! 🙂

   Reply
   1. Catrine 25 september, 2021 at 5:17 e m

    Så fin matta! En undran. Hur många påslakan är det du gjort den här storleken med?

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.