Jag har tipsat tidigare om receptet på eget tapetklister men känner att jag måste tipsa igen! Här om dagen gjorde jag nämligen en laddning tapetklister till ett par projekt jag har på gång. Så busenkelt att göra eget tapetklister och framför allt billigt.
Du behöver:
4 dl Vatten
½ dl Strösocker (funkar även med syltsocker)
1½ msk Potatismjöl
Gör så här:
Blanda strösocker och potatismjöl väl. Tillsätt ungefär 1 dl (av de 4) kallt vatten och rör till en jämn smet utan klumpar. Koka upp resterande 3 dl av vattnet. Häll ned den jämna smeten av strösocker, potatismjöl och vatten i det kokande vattnet under omrörning. Rör om tills det börjar koka. Tag av kastrullen från värmen och låt ditt tapetklister svalna.
Om du tycker att tapetklistret blir för tjockt, tillsätt mer vatten innan du tar kastrullen från värmen.
Förvarar du tapetklistret i en tätförslutande burk så håller det sig i flera dagar. En omgång av receptet fick plats i en halvliters burk för mig.
Det hemmagjorda tapetklistret funkar finfint till diverse pyssel. Här kan du se vad jag använt mitt tapetklister till tidigare och när allt har torkat och jag har fotat så ska ni få se vad jag har använt det till den här gången.
Väldigt bra recept på tapetklister! Super bra till papemache (eller hur det stavas) kan varmt rekommendera!
Kul att du gillar receptet! Jag använder det också till Papiemache! (Vet inte heller hur det stavas! 😀 )
Hej! Hoppas på att få snabbt svar trots att inlägget är gammalt 🤞🏼
Kan man använda man använda maizenamjöl istället för potatismjöl?
Hej Jennifer! Du fick tyvärr inget snabbt svar, och tyvärr vet jag inte hur det fungerar med maizena?! Jag har aldrig testat. Tror att det är stärkelsen i potatismjölet man vill åt och jag gissar att maizena inte riktigt har samma egenskaper? Berätta gärna hur det gick om du testade. 🙂
Hej
jag har använt majsena, det är en stärkelse som man kan använda till att laga trasiga kartor, brev, papper. Är syrafritt och ger inga synliga märken efter sig.
Jag har arbetat som papperskonservator och vi använde vetestärkelse till historiska handlingar. Lättare att få tag i majsena.
Recept: 1 del stärkelse och 5 delar vatten, kokas upp under omröring, låt sjuda i några minuter och rör kraftigt, upprepa ett par gånger. Låt kallna
klistret blir hårt när det kallnar, skall pressa genom en sil. Låt stå i kyl för att hålla i en vecka eller så.
(Ber om ursäkt för att jag kapar frågetråden! 😳)
Hej Annette! Detta låter ju hur spännande som helst, och min nyfikenhet kan knappt stilla sig, så jag hoppas du ser detta!
Fråga: när limmet (”ditt” recept) svalnat skall det alltså igenom en finmaskig sil för att undvika klumpar antar jag, men du skriver också att det blir hårt?
Och nu kommer då stormen av övriga frågor: menar du att det tjocknar när det svalnar men går att förvara i lufttät burk i kylen i typ en vecka? Om jag använder papper av rätt dålig kvalitet för ett ”mosaik”projekt, innebär det då att maizena (majsstärkelse?) håller papprets olika egenskaper någorlunda intakta utan att ex.vis. bleka till skillnad mot vad ett klister gjort på potatisstärkelse skulle?
Hälsningar.
EvenSteven
Hej, om man gör sitt eget tapetklister och tapetserar en vägg med gamla tidningar som man också målar ett laget tapetklister på – blir det kladdigt då, med tanke på att det innehåller socker? Om du vet, vill jag jättegärna också veta, för jag jag har gamla tidningar, jag har socker och potatismjöl hemma, och vill helst sätta igång direkt.
Tacksam för svar,
Esther
Hej Ester!
När klistret har torkat så kladdar det inte. Värt att tänka på dock är att tidningspappret har en tendens att gulna med tiden när man använder tapetklister har jag märkt. Kanske kan man lacka på något sätt för att undvika att det gulnar?!
/Sandra