I veckan kom en rapport från Råd & Rön om att hälften av alla kaffefilter vi kan köpa i affären innehåller för mycket bly. Så om du inte slutat använda pappersfilterna från affären innan så kanske det är dags att göra det nu?

Det finns massvis av eko-affärer som säljer kaffefilter i tyg men det är heller inte så svårt att sy egna kaffefilter!

Sy egna kaffefilter

Du behöver ett bomullstyg (förslagsvis ett kasserat lakan), ett kaffefilter av storleken som din kaffebryggare använder och en symaskin.

Börja med att rita av kaffefiltret på ett styvare papper för att få en mall. Vik bomullstyget dubbelt och nåla ihop. Lägg mallen på tyget med ena kanten mot vikkanten och rita av. Klipp ut. Sy sicksack, eller overlock eller vad det än heter, runt öppningen. Sy sedan ihop den öppna kanten och filtrets botten.

Innan du använder ditt kaffefilter bör du koka det eller åtminstone tvätta det ordentligt utan tvättmedel. Det gjorde inte jag och kaffet smakade sköljmedel…!

När du ändå är igång och syr ditt egna kaffefilter så passa på att sy några stycken så kan du koka dem i vatten med jämna mellanrum och alltid ha ett torrt kaffefilter att använda. Jag kokar dock inte mina kaffefilter mellan varje bryggning utan brukar nöja mig med att skölja av det efter att jag har tömt ur kaffesumpen.

Sy egna kaffefilter

1 Comment

 1. Rose-Marie 12 augusti, 2021 at 9:06 f m

  Hej!
  Letade efter kaffefilter att göra själv, och snubblade in på denna sida! Vilken tur…för denna sida är svår att slita sig från och så många idéer och tips. Har redan fått lite egna idéer om saker och ting, så denna sida håller jag hårt i! Tack så hjärtligt för det!

  Bästa hälsningar,
  Rose-Marie Sundlöf

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.