I slutet av förra året investerade jag i en riktig hjälpreda som den senaste tiden har underlättat mina pysselstunder enormt. Jag insåg att det började bli ohållbart att hålla på att skära papper för hand med en rullkniv när mitt papperspyssel började gå lite överstyr. Så jag köpte en skärmaskin som numera hjälper mig att få raka kanter och snabbar upp processen med att få till pappersremsor och mindre pappersark.

Skärverktyg

I tidernas begynnelse så använde jag saxen för att klippa remsor, till exempel här, det blev inte alltid så rakt men det fungerade absolut. Sedan gick jag över till att använda en linjal och rullkniv. Till exempel när jag skar remsor av papperskassar för att fläta korgarna. Eller till papperspysslet inför julen.

Skärverktyg

Rullkniven är fantastisk men jag är mindre bra på att hålla linjalen rak. Den har lätt för att glida iväg och det gör att remsorna inte blir lika breda på hela längden, speciellt när man jobbar med längre remsor.

skärverktyg

Med skärmaskinen kan jag skära flera remsor på samma gång och risken att det blir snett är betydligt mycket mindre än med rullkniv och linjal.

Den skärmaskin jag köpte har fyra olika funktioner. Man kan skära vanliga raka kanter, ”vågiga kanter” ↑, göra perforering ↓ och göra en vikbar kant utan att skära igenom. Vilket kan vara fiffigt när man ska jobba med lite hårdare material tänker jag. Än så länge har jag mest jobbat med de raka kanterna.

Skärmaskin

Skärmaskinen heter AccuCut A425pro och jag har köpt den i en lokal butik som säljer kontorsmaterial. Skärmaskinen har några begränsningar som jag inte riktigt har kommit underfund med hur jag ska lösa. När jag skär tapeter till de flätade krukorna går inte hela tapeten in på bredden och det går inte att skära så långa remsor. Det går inte att skära hur tjockt material som helst, toalettrullarna var ingen höjdare att skära i maskinen. Skärbladet ska vara utbytbart och behöver bytas men jag har inte riktigt listat ut hur jag gör.

Den här maskinen löser inte alla mina bekymmer men den är en grym hjälpreda för att få raka kanter. De långa remsorna får jag fortsätta ”skära för hand” och se till att vara noga med att linjalen ligger rakt…

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.