Här kommer en beskrivning på hur jag gör en ljuslykta i makramé.

Du behöver:

  • Bomullsgarn i valfri färg, ju tunnare desto bättre effekt men också desto mer tidskrävande.
  • Sax
  • En noga ursköljd glasburk. Se till att glasburken rymmer den typ av ljus du vill använda i lyktan

ljuslykta makramé

Mäta omkrets och längder

Vi börjar med att mäta ut omkretsen på glasburken. Genom att lägga garnet två varv runt burkens topp och klippa av. Se den vänstra bilden nedan. Du behöver inte dra åt snöret så hårt, det går att justera i efterhand, och ska inte knyta åt. Tag sedan försiktigt av ”omkretsen” från burken.

Tag garnet och mät mot burkens höjd ungefär hur långa bitar du kommer att behöva av garnet till själva knytandet. Här gäller det att ta till lite på längden eftersom att en del av den ”försvinner” i knutarna. Jag skulle säga ungefär 1½ gånger burkens höjd ska vara längden på snöret. Men du behöver det gånger två, du ska alltså dubbla det du just mätt ut.

ljuslykta makramé

Så är det dags att klippa. Du behöver många, jättemånga längder. Less är inte more här.

Hänga på stumparna

När du har klippt dina stumpar är det dags att börja hänga på dem på ”omkretsen”. På bilden nedan ser du hur jag har fäst garnet med en ögla runt omkretsen. Dra inte åt jättehårt.

knyta ljuslyktaknyta makrame ljuslykta

För att veta om du har tillräckligt många stumpar på din omkrets kan du försiktigt trä den över glasburken och känna efter. Det ska vara tätt mellan varje trådpar (stumparna) som du har satt fast med öglan. Försök sprida ut dem jämt över glasburken, dra åt omkretsen ordentligt. Är du nöjd med antalet trådpar så knyter du ihop omkretsen.

ljuslykta makrame

Dags att börja knyta makramé

Det finns massa olika sätt att knyta makramé på. Jag använder mest ”Square knot” och den beskriver Melissa så bra här (på engelska): Macrame Tutorial: How to tie square knot

På den främre ljuslyktan nedan har jag gjort ”vimplar” med Square knot. Jag börjar med att knyta en knut högst upp på alla trådar. Alltså en square knot. Det innebär att jag måste ha ett jämt antal trådar som är delbart med fyra.

Man kan också lämna ljuslyktan utan knutar som den bakre lyktan på bilden.

Makramé ljuslykta

Efter att jag knutit en knut runt hela lyktan börjar jag med vimpel genom att på varje varv lämna två trådar utan knut. Jag knyter alltså ihop med  trådar från ”grannen” och fortsätter nedåt tills dess att jag knutit ihop de sista fyra trådarna.

Runt varje vimpel har jag knutit en knut som jag inte vet namnet på men som Melissa visar i den här videon. Och sedan har jag avslutat med en square knot längst ned.

Testa knyta din egna ljuslykta i makramé genom att prova dig fram eftersom. Det är tidskrävande men fördelen är att det är enkelt att knyta upp knutar om det blir fel efter vägen. Här kan du se fler ljuslyktor jag har knutit. Lycka till!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.