Kommer ni ihåg det här grytunderlägget? Jag blev ju så klart tvungen att testa virka ett också. Gjorde ett runt den här gången.

virkat grytunderlägg

Lite småknixigt att få till de två första varven då materialet är så grovt och elastiskt. Kanske skulle jag ha haft en större virknål?

Virkat grytunderlägg

Gillar att ha något att ställa kaffekannan på när man tar den från bryggaren till bordet. Skulle kunna ha hur många grytunderlägg som helst tror jag… Som med så mycket annat! 😉

Virkt grytunderlägg

Är du själv sugen på att virka ett runt grytunderlägg? Här nedan beskriver jag hur jag virkar, alltid, när jag virkar något runt. Så väl botten på en korg eller en rund matta. Eller så klart ett virkat grytunderlägg!

 • Första varvet börjar jag med 6 fm i en magisk ring, eller 2 luftmaskor och sedan 6 fasta maskor i den första luftmaskan.
 • Varv 2: 2 fm i varje = 12maskor
 • Varv 3: 1 fm i första, 2 fm i nästa – upprepa varvet ut = 18 fm
 • Varv 4: 1 fm, 1 fm, 2 fm i den tredje – upprepa varvet ut = 24 maskor
 • Så fortsätter jag att öka 6 maskor per varv så varv 5 har 1 fm, 1 fm, 1fm och 2 fm i den fjärde.

Istället för att avsluta varje varv så markerar jag vart varvet börjar och fortsätter virka på nästa varv direkt utan att ”börja på ett nytt varv”. Det funkar alldeles utmärkt när man virkar med bara en färg.

När jag nått den storlek jag vill ha på min runda virkning avslutar jag med tre smygmaskor i följd och sedan virkar jag in tråden i ett tidigare varv för att fästa.

Lycka till!

2 Comments

 1. Josefine 16 december, 2020 at 9:13 e m

  Hej! Hur markerar du var arvet börjar/slutar? 🙂

  Reply
  1. Diagnos:Kreativ 19 december, 2020 at 2:09 e m

   Hej! Jag brukar ta ”garnstumpen” som blir kvar av garnets ände och lägga den över arbetet innan jag påbörjar nästa varv. Ser alltså till att jag har en lite längre ände efter första öglan och använder den som markör. /Sandra

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.