stickad filt

Jag går fortfarande under titeln ”nybörjarstickare” och försöker att lära mig allt eftersom. I början av året påbörjade jag en filt. För enkelhetens skull stickade jag på rundstickor, genom att sticka allt i en ”tub” behövde jag inte sticka aviga maskor utan kunde sticka räta maskor hela vägen. Nackdelen, så klart, är ju att jag behövde klippa upp ”tuben” om det skulle bli till en slät filt. Det tog några veckor efter att jag stickat färdigt tills jag vågade sätta saxen i stickningen.

stickad filt

Innan man klipper måste man ”säkra” stickningen så att inte allt remsas upp när man klipper. Enklast hade nog varit om man hade sytt med symaskin men min symaskin pallar inte riktigt med alla sorters tyg så jag fick ta till en annan metod.

Genom att virka smygmaskor längs hela vägen mellan stickmaskorna fick jag till en så kallad ”steek” sedan satte jag saxen i stickningen.

klippa i stickning

För att dölja mina virkade smygmaskor virkade jag sen en kant runt hela filten, i samma garn som filten men i en annan färg. Filten åkte sedan ett varv i tvättmaskinen för att få ett tovat utseende och sedan ”blockade” (stickningen sträckes i vått tillstånd) jag filten på ett liggunderlag med hjälp av tusen nålar.

stickad filt

När filten torkat var den äntligen färdig. Jag har stickat filten i ett halvtjockt ekologiskt ullgarn och den blev ganska tung och varm. Den kommer att bli finfin att ge bort till en bebis som ska sova utomhus i vagn till vintern.

ullfilten

Spara

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.