I fjol gjorde jag en pappersstjärna av boksidor till jul. Den fick hänga på dörren till det turkosa hörnskåpet i köket och vara så där lagom julig. I år har jag pysslat ihop några fler och även försökt fota en steg för steg beskrivning på hur jag gör dem. Häng med så ska jag försöka visa!

DIY Pappersstjärna

Du behöver:

  • Papper av valfri sort, jag har slaktat en pocketbok och använt boksidor
  • Sax
  • Lim (helst någon flytande variant)

Det kan också vara bra med något att hålla ihop pappret med när man limmat, i väntan på att limmet torkar. Jag har använt små klädnypor men har man lite tålamod och beroende på vilken typ av lim man använder så kan man ”hålla ihop pappret” tills dess att limmet sitter ordentligt.

Storleken på dina kvadrater avgör storleken på stjärnan. Mina kvadrater är 10×10 cm vilket ger en pappersstjärna som är lite mindre än 20×20 cm.

Pappersstjärna

Så här gjorde jag min pappersstjärna

Börja med att klippa/skära pappret i kvadrater. Du behöver fem kvadrater till en stjärna (Tips från coachen: Klipp till några i reserv om det blir fel på något steg!). Vik kvadraten till en trekant. Och vik trekanten till en mindre trekant som bild 2 och 3 nedan visar.

DIY papperstjärna

Sedan ska du fram med saxen. På bilden längst ned i högra hörnet här ovan visar pilen vilken kant man klipper i. Klipp fyra raka spår nästan ändå ut till kanten. Om du klippt rätt så ska pappret se ut som på bilden nedan när du vecklar ut det.

DIY Pappersstjärna

Till nästa steg behöver du limmet (och eventuellt klädnyporna). Nu ska du limma ihop höger och vänster av de klippta spetsarna i varandra. Och du limmar varannan del åt olika håll. Ska försöka förklara det här steget lite mer noggrant för självklart missade jag att fota bättre bilder.

Börja med den minsta spetsen längst in. Limma på ena spetsen och böj försiktigt över den andra spetsen mot den limmade. Nyp ihop och vänd till bladets baksida innan du limmar ihop nästa spetspar. Bilden nedan visar bladet färdiglimmat. Kanske hjälper det att förstå?

DIY Pappersstjärna

Gör sen likadant med de fyra papperskvadraterna som är kvar. När alla fem delarna är färdiga ska de limmas ihop till en stjärna. Tänk på att ha den sista vikningen åt samma håll på alla delar när du limmar ihop. Den yttersta delen av kvadraten är den som blir bredast och om den ligger åt samma håll på alla delar så blir stjärnan mest symmetrisk.

Limma ett par åt gången och limma sedan ihop de två paren med den ensamma rackaren.

Pappersstjärna

Den observante ser säkert att den färdiga stjärnan har sex spetsar medan beskrivningen säger fem. Det går jättebra att göra sex spetsar också, är väl en smaksak vilket man vill ha. Jag testade både och!

Lycka till med ditt skapande! Lämna gärna en kommentar om det är något som är svårt att förstå…

Pappersstjärna

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.