Efter mycket om och men så blev mitt bidrag till Monthly Makers i april till slut en hundleksak flätad i grovt bomullsgarn. Att göra hundleksaker är faktiskt ganska enkelt, speciellt till mammas hund Sally eftersom att hon gärna leker med vad som helst. Min egen hund däremot skulle aldrig titta åt en leksak oavsett vad det var för något!

Häng med nedan så ska jag visa hur jag har gjort!

fläta hundleksak

Allt du behöver är garn

Och en sax att klippa till garnet med.

fläta hundleksak

Beroende på vilken tjocklek du har på ditt garn och hur stor du vill att hundleksaken ska bli så behöver du olika mycket garn. Eftersom att den här leksaken är till en ganska liten hund och mitt bomullsgarn var hyfsat tjockt så klippte jag till 24 bitar som mätte ca 1 meter var.

Jag knöt en rosett runt garnet i mitten på längderna. Sedan gjorde jag fyra flätor på varje sida om rosetten med sex garntrådar i varje fläta.

fläta hundleksak

Flätorna knöts sedan ihop två och två i ändarna med en bit löst garn. Nu kommer vi till själva ihop flätande av leksaken och jag ska försöka att förklara i skrift hur jag har gjort (vilket kanske kommer att bli obegripligt?) eftersom att jag var alldeles för ivrig när jag skapade att jag glömde fota.

Lägg ut de fyra flätparen i ett kryss, vi kallar de fyra delarna för Upp, Ner, Höger & Vänster.

Flytta Upp till Ner och Ner till Upp. Ta Vänster, över Upp och genom Ner. För sedan Höger över Ner och genom Upp. Sträck ändarna genom att dra samtidigt i Höger & Vänster och sedan i Upp & Ner. Du fortsätter sedan att fläta i samma mönster, byter plats på Upp & Ner och för Höger över Upp och genom Ner, Vänster över Ner och genom Upp.

diy hundleksak

När ändarna blivit så korta att de inte går att fläta längre är det dags att avsluta. Här valde jag att avsluta med att snurra ett snöre över ändarna och fästa. När ändarna är fast kan man plocka bort rosetten som användes i början för att dela garnet på mitten.

flätad hundleksak

Hunden blev nöjd och jag blev taggad att göra fler leksaker!

fläta hundleksak

diy hundleksak

Spara

Spara

Spara

4 Comments

 1. Wilda 30 april, 2017 at 10:25 f m

  Underbara bilder och en väldigt vacker och användbar leksak! Så fint du beskriver hur du har gjort dessutom. Hoppas att fler med hund blir inspirerade!

  Reply
 2. Alicia 1 maj, 2017 at 10:02 f m

  Åh vilket kärleksfullt och fint bidrag, och så härliga bilder på er lek! Ser ut att ha varit en uppskattad present 🙂

  Reply
 3. Johanna 1 maj, 2017 at 8:46 e m

  men oj vilket jobb med så många flätor! och så fint det blev sen! våran hund gillar också att dragkampa, så detta diy blir kanske något att prova längre fram 🙂

  Reply
  1. Diagnos:Kreativ 2 maj, 2017 at 6:23 e m

   Ja, jag kanske överarbetade lite. Insåg efter att jag gjort den att det fanns enklare vägar att gå. Kommer nog ett inlägg om fler sätt att göra hundleksaker här lite längre fram! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.