Att samla på glasburkar som kan användas till olika pyssel är obligatoriskt i det här hemmet. Jag har ett skåp där jag trycker in alla burkar som kan komma till användning vid ett senare tillfälle. Innan användning plockar jag oftast bort etiketten från glasburken, vilket inte alltid är så enkelt. Vissa etiketter från glasburkar släpper ju hur enkelt som helst. Andra inte!

ta bort etikett från glasburk

Jag brukar köra glasburkar i diskmaskinen, på de flesta burkar räcker den behandlingen och etiketten släpper i disken. Men så finns det tydligen en del glasburkar som är envisare än andra. Som de här till exempel. Efter en runda i diskmaskinen så satt etiketterna fortfarande hårt fastklistrade. Jag har läst att man ska gnida in etiketten med matolja för att få den att släppa, men det funkade inte här.

Istället gjorde jag så här:

Först kokade jag glasburkarna i en kastrull med vatten som täckte burkarna. Droppade ned i såpa i vattnet och lät det koka med. Sedan skrapade jag med baksidan av diskborsten på etiketten för att få den att släppa. Kvar blir det eländiga klistret. Då tog jag fram den där matoljan och kladdade på det på limresterna, när burken svalnat. Gnuggade ordentligt tills dess att man inte längre kunde känna klistret. För att bli av med matoljan från burken så gnuggade jag på ett lager diskmedel och sedan sköljde jag burken i varmt vatten.

ta bort etikett glasburk

På den ena burken funkade det riktigt bra. På den andra blev jag tvungen att upprepa proceduren med matolja och diskmedel en gång till för att bli av med klisterresterna.

Vad har du för knep för att få bort etiketter från glasburkar?

1 Comment

  1. Johanna 11 maj, 2020 at 11:33 f m

    Jag har ett superbra tips från ”Ekotipset” på instagram! Kika gärna för för massor av superbra tips till allt möjligt 🙂

    Gör en pasta av cocosolja och bikarbonat. Ha i en skvätt (pytteliten) med vatten om du vill ha en lättare pasta. Smeta ut detta där klistret är. Låt stå en stund. Gnugga bort ordentligt med diskborste och sen är det klart!

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.